A sütőzacskó a mindig rohanó háziasszony egyik jó barátja. Segítségével remek "mindent bele" típusú ételeket kreálhatunk, a zacskóban való párolás során a hozzávalók tökéletesen megpuhulnak, összeérnek és még a mosogatást is megspórolhatjuk.
A Lepcsánkparty blogban még sosem írtam pulykamelles receptet, pedig ez a sovány hús a diétázók, fogyókúrázók egyik kedvence. Mondhatjátok, hogy íze nem sok van, de különböző módokon ezen is lehet segíteni. Például pácolással, vagy mint most én is tettem, fokhagymás tűzdeléssel. Két, egyenként 70 dekás pulykamell-darabot megtűzdeltem vékonyra vágott fokhagymagerezdekkel.
Egy nagyméretű sütőzacskóba tettem a húsokat, sózva, borsozva. Melléraktam 1 nagy fej hagymát kettévágva, 3 szál sárgarépát és két szál petrezselyemgyökeret nagyobb darabokra vágva, negyed karalábét, /zellerem épp nem volt/, 5 darab nagyobb krumplit hámozva, felkockázva, egy ág petrezselyemzöldet, még néhány gerezd fokhagymát és fél paradicsomot. Két bögre vizet is beleöntöttem a zacskóba, hogy a sok benne lévő dolog jól össze tudjon párolódni. Fontos, hogy hústűvel jó sok helyen kilyuggassuk a zacskó tetejét. A sütő középső rácsára kerüljön a tepsi a sütőzacskóval, hogy nem érjen hozzá a felső fűtőszálakhoz.
180 fokon 1 óra 20 percig párolódott a hús a zöldségekkel. A zacskó felnyitásakor ez a kép fogadott.
Ilyenkor két további eset lehetséges: 1/ A zacskót felhasítva kicsit rápirítani a húsra /pulyka esetében ez a kiszáradás veszélye miatt nem ajánlott/, 2/ A zacskóban felgyűlt ízletes levet beforralva mártás készíthető. Én viszont a legegyszerűbb módon a jénai tálba átrakott zöldségekre és krumplira öntöttem a levet, a húst pedig felvágtam.
Finom, puha lett minden. Mivel semmi hozzáadott zsír nem volt a zacskóban, a diéta szabályainak is megfelel, de talán segít a felgyűlt kilók elleni hadakozásban is.